Ladda elbil hemma

Att ladda elbil hemma är både smart och smidigt. Slipp stressen med låga batterinivåer och lämna alltid ditt hem med en fulladdad elbil.

Skaffa laddbox hemma

Aldrig tidigare har det varit så rätt i tiden att ha elbil som det är just nu. Marknaden har skjutit i höjden och vi ser allt fler elbilar på våra vägar. Bränslet i en elbil är just elektricitet, vilket innebär att elbilen med jämna mellanrum måste laddas med el. Slipp letandet av laddstationer eller stressen då batterinivån börjar bli låg genom att skaffa en laddbox hemma.

Eways är ett företag som gör det möjligt att ladda elbilen hemma. Få tips och råd av experter inom just elbilar och elbilsladdning och spana in ett sortiment av högkvalitativa laddboxar för köp och installation. Besök Eways hemsida för att läsa mer om att ladda elbil hemma.

Att ladda bilen hemma har inte bara sina fördelar i att det är smidigt och bekvämt – du har dessutom möjlighet att få bidrag för att skaffa laddstation hemma.

Bidrag för laddstation

Numera finns möjligheten att få bidrag för att ha en laddstation hemma. Detta genom Naturvårdsverket som ger oss möjligheten att ansöka om bidrag efter satsningen ”Klimatklivet” som riksdagen beslutat om för att minska utsläpp som påverkar klimatet.

Bidragets omfattning

  • Få hjälp med upp till 50% av kostnaden
  • Upp till 10 000 kronor i bidrag per fastighet

Hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om bidraget för laddstation hemma.

Vanliga frågor om elbilsladdning hemma

Frågorna är många när det kommer till att ladda elbil hemma. Här svarar vi på de vanligast förekommande frågorna vad gäller elbilsladdning.

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Att ladda elbil hemma genom en laddbox är ett oerhört kostnadseffektivt val. Kostnaden per kWh blir densamma som priset för det elavtal du har signat. Beroende på vilken typ av elbil du har så varierar dess batterikapacitet och därmed varierar även kostnaden för att ladda en elbil hemma.

Du kan bilda dig en bättre uppfattning av vad kostnaden blir är för att ladda din elbil hemma. Detta genom att multiplicera batteriets kapacitet med kostnaden för el per kWh. Oavsett vad så kommer kostnaden i slutändan bli betydligt mindre än vad kostnaden är för att tanka en bil med bensin eller diesel.

Enligt forskning så visar det sig att det är billigare att äga en elbil kontra att äga en bensindriven bil. Läs mer om just detta på mestmotor.se som skrivit en artikel om ämnet.

Kan man ladda elbil i vanligt uttag?

Det går att ladda elbil i vanligt uttag, trots att vanliga uttag inte är anpassade för detta ändamål. Vanliga eluttag är inte anpassade för just den höga belastningen som krävs för att ladda elbil hemma på en regelbunden basis.

Man kan inte heller säkerställa att ett vanligt uttag är en säker strömkälla för att ladda just elbilen. Eluttaget kan bestå av dolda fel och brister som i sin tur kan resultera i bränder om belastningen blir för hög. Att ladda elbil i vanligt uttag är alltså en alldeles för stor säkerhetsrisk och något som avråds.

Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning av elbil genom vanliga uttag.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil hemma?

Tiden för att ladda en elbil hemma varierar beroende på vilken typ av elbil du laddar och vad för typ av laddstation och vilken laddeffekt du har att tillgå. Man brukar säga att de allra flesta elbilarna är fulladdade över en natt. Även detta varierar dock beroende på årstid då ett elbilsbatteri kan ta längre tid att ladda då det är kallt.

När du laddar din elbil hemma är det troligtvis en normalladdare du kommer att ladda genom. Då är riktmärket att det tar mellan ca 8–12 timmar till dess att din elbil är fulladdad – perfekt för att låta elbilen stå och ladda över natten.

Installera laddbox hemma – Hur går det till?

Installation av laddbox i hemmet erbjuds oftast av det företag du köpt din laddbox ifrån. En kostnad som i vissa fall tillkommer i priset eller som annars finns att lägga till som i ett paketpris.

Att installera en laddbox på egen hand är inget att rekommendera och inget man som privatperson gör. Ingår ingen installation av laddbox hemma så ska du vända dig till en certifierad elektriker för korrekt installation och utförande.

energimyndigheten.se kan du ta del av mer nyttig information vad gäller att installera laddbox hemma.