Solenergi - fakta

Vad är solenergi?

Solenergi skapas från en insamling av solens varma strålar och utvinns sedan i solproducerad värme och el.
Du kan enkelt samla strålar från solen hemma med hjälp av solceller som blivit allt vanligare för varje år i allt från små hushållsinstallationer till stora företag.

EnergiEngagemang är ett företag som hjälper olika verksamheter inom exempelvis lantbruk och industri att utnyttja solenergi genom anpassade helhetslösningar. De hanterar hela processen - från installation till drift och underhåll. Perfekt för företag som vill minska sina energikostnader, öka sitt oberoende från elbolagen och bidra till en mer hållbar framtid

Hur fungerar solenergi?

Med hjälp av solceller kan du själv producera el. Solcellerna omvandlar solens strålar till elektrisk energi.
När solen lyser på en solcell blir undersidan positivt laddad och ovansidan negativt laddad, vilket skapar likström. Elen måste sedan omvandlas från likström till växelström i en växelriktare för att du ska kunna använda elen.

Utbilda dig till expert på solenergi med solcellsutbildning

Intresserad av att fördjupa dina kunskaper inom solenergi? Insu.se erbjuder en utbildning i solceller, perfekt för dig som vill bli en skicklig solcellsinstallatör. Deras utbildning täcker allt från grundläggande teori till praktiska installationstekniker.
Genom att delta i denna utbildning får du nödvändiga verktyg och kunskaper för att framgångsrikt installera och underhålla solcellssystem. Detta är en perfekt möjlighet för dig som vill bidra till en hållbar framtid och samtidigt utveckla din karriär inom förnybar energi.

Solenergi pris

Kostnaden för att köpa solpaneler har minskat stort de senaste 10 åren, och solenergin har nu blivit den billigaste typen av elproduktion.
Med solcellernas billiga kostnad att bygga plus att du därefter pressar elpriserna i ditt hushåll och att underhållet är minimalt vinner du en stor peng.
Allt detta samtidigt som solenergi räknas som en förnybar energikälla, då energikällan inte tar slut utav ditt användande.

Solcellspaket inkluderar det du behöver när du ska köpa solceller

Funderar du på att köpa solceller kan vi rekommendera att köpa solcellspaket, då de innehåller det du behöver. På så sätt behöver du inte tänka på alla nödvändiga komponenter, utan kan luta dig tillbaka med ditt färdiga paket. Hos företag som Ecokraft kan du köpa solceller och kompletta solcellspaket. De har flera olika solcellspaket och solcellsanläggningar i sitt sortiment, och garanterat något som passar alla.

Solceller höjer husets värde

Att ha solceller på taket höjer ditt hus värde, enligt en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet.

Solenergi / Solceller - Fördelar

 • Solens energi är ständigt förnybar och kommer inte ta slut inom en överskådlig framtid
 • Solenergi ger inga utsläpp under värme- och elproduktionen som påverkar miljön
 • Du får bättre kontroll över elpriset i hemmet. Du kan även sälja energin som blir över till företag
 • Solpaneler är i stort sett underhållsfria. Du behöver enbart underhålla växelriktaren
 • Du kan ansöka om ROT-avdrag när du installerar solceller

Solenergi / Solceller - Nackdelar

 • Beroende av vädret. Solcellerna behöver solen för att samla solenergi på ett effektivt sätt, vid regniga och molniga dagar sjunker effektiviteten och det kan vara svårt att samla in all nödvändig energi.
 • Dyr installationskostnad. Uppstartskostnaden för att köpa solceller är relativt hög. Du behöver solcellsmoduler, växelriktare, kablage och för installationen. Engångskostnaden kan därför springa iväg en del, även om priset har minskat kraftigt de senaste 10 åren.
 • Kräver mycket utrymme. Desto mer el du vill producera, desto fler solceller behöver du, men solceller tar mycket plats och ofta är taken inte tillräckligt stora för att få plats med alla solceller som faktiskt behövs.
 • Vi är väldigt positiva till användningen av solceller, men vill ändå upplysa om att det även finns vissa nackdelar med dessa. Om du vill läsa mer om fler nackdelar med solceller kan du besöka Ecokraft.se för mer information om vilka nackdelar som finns utöver de som vi lyfter fram här – och kanske framförallt vad du kan göra för att vända på dessa nackdelar till något positivt.​ Tycker du att det är dyrt med solceller kan du exempelvis söka bidrag från staten eller ansöka om ROT-avdrag till installationen.

Solceller miljöpåverkan

Solcellen i sig är ett av de bästa alternativen för att minska utsläpp av fossil energi såsom kol och olja. Det vill säga att under själva användandet av solcellerna så skadar du inte miljön alls, utan det är under tillverkning och transporten som varan bidrar med en dålig påverkan.

Tillverkning och transport av solceller

Då större delen av solceller framställs i Kina så är det viktigt att kolla vilka andra alternativ som finns, då Kina är en av de länder som använder mycket kol för att framställa sin energi. Transporten är också viktig då man helst väljer ett företag som använder sig utav eldrivna fordon.

Snabba tips vid köp av solceller:

 • Hitta ett bolag som producerar i Europa eller köp från vattenfall.se som valt att satsa på rena solceller.
 • Välj en transport som använder sig av ren el vid transport, läs mer om eldrivna bilar här.