Solenergi - fakta

Vad är solenergi?

Solenergi skapas från en insamling av solens varma strålar och utvinns sedan i solproducerad värme och el.
Du kan enkelt samla strålar från solen hemma med hjälp av solceller som blivit allt vanligare för varje år i allt från små hushållsinstallationer till stora företag.

Solenergi pris

Kostnaden för att köpa solpaneler har minskat stort de senaste 10 åren, och solenergin har nu blivit den billigaste typen av elproduktion.
Med solcellernas billiga kostnad att bygga plus att du därefter pressar elpriserna i ditt hushåll och att underhållet är minimalt vinner du en stor peng.
Allt detta samtidigt som solenergi räknas som en förnybar energikälla, då energikällan inte tar slut utav ditt användande.

Framtiden enligt forskare

Forskare ser idag att solpaneler kommer i framtiden att utgöra en allt större del av energiproduktionen för hushåll.

Solenergi fördelar

  • Solens energi är ständigt förnybar
  • Solenergi ger inga utsläpp under värme- och elproduktionen som påverkar miljön
  • Man får bättre kontroll över elpriset i hemmet, det går också att sälja energin som blir över efter din anmaning till företag

Solenergi nackdelar

  • Inga utsläpp kommer från skapandet av energi från solen vid tillverkning och vid transport kan utsläpp ske beroende på företag
  • Väderberoende – produktionen av energi från solen minskar starkt under mindre soliga dagar och vinterperioden

Solceller miljöpåverkan

Solcellen i sig är ett av de bästa alternativen för att minska utsläpp av fossil energi såsom kol och olja. Det vill säga att under själva användandet av solcellerna så skadar du inte miljön alls, utan det är under tillverkning och transporten som varan bidrar med en dålig påverkan.

Tillverkning och transport av solceller

Då större delen av solceller framställs i Kina så är det viktigt att kolla vilka andra alternativ som finns, då Kina är en av de länder som använder mycket kol för att framställa sin energi. Transporten är också viktig då man helst väljer ett företag som använder sig utav eldrivna fordon.

Snabba tips vid köp av solceller:

  • Hitta ett bolag som producerar i Europa eller köp från vattenfall.se som valt att satsa på rena solceller.
  • Välj en transport som använder sig av ren el vid transport, läs mer om eldrivna bilar här.